Самі греки говорять про те, що національна кухня Греції базується на чотирьох таємницях: найсвіжіші інгредієнти відмінної якості, вміле застосування спецій і трав, знамените оливкова олія і простота. Крім того, грецькі страви відносяться до середземноморської кухні, яка вважається однією з найкорисніших та найздоровіших у світі. Тому вирушаючи у тури до Греції, можна сміливо куштувати різноманітні страви грецької кухні.
Незважаючи на те, що великий вплив на національну кухню Греції надали італійська, балканська та турецька кухні, є безліч грецьких страв, які вважаються національними. Дегустувати страви грецької кухні найкраще у тавернах, які зустрічаються повсюдно у будь-яких куточках країни. Ну а за найсмачнішими стравами найкраще вирушати у таверни, які користуються популярністю у місцевих мешканців. Як правило, це сімейні таверни, в яких подають страви національної кухні, приготовлені по-домашньому.
Основа грецької кухні – різноманітні овочі, вирощені у натуральних умовах без використання теплиць. На окрему згадку заслуговують легендарні грецькі оливки та оливкова олія, без якої не обходиться практично жодна страва.
Величезною популярністю в грецькій кухні користуються морепродукти та різні види риб, які найчастіше готуються на грилі. Найбільш широкий асортимент страв із риби та морепродуктів представить будь-яка грецька псаротаверна – рибна таверна.
Основні види м'яса у грецьких стравах – баранина та свинина. Любителів м'яса порадує такий різновид таверни, як таверна-псістар'я. Тут подають м'ясо, засмажене на рожні або вугіллі, свинячі відбивні бризоли, баранячі реберця паїдак'я, блюдо з курки котопуло, котлети біфтеки та інші м'ясні делікатеси. А шашлична сувладдико запропонує своїм відвідувачам різні страви на виніс: наприклад, сувлаки (шашлик) у грецькому коржі піта.
Ще одна гордість грецької кухні – грецькі солодощі. Найпопулярніші з них – баклавас (пахлава) та лукумадес (пончики з медом та корицею).
І, звичайно, неможливо провести відпочинок у Греції, не скуштувавши знаменитого грецького йогурту. Його виготовляють із цільного коров'ячого, козячого чи овечого молока, не додаючи жодних консервантів. Густий, поживний та корисний йогурт є основою для багатьох страв: при додаванні меду чи горіхів він стає десертом, а разом із огірками та часником перетворюється у всьому відомий соус дзадики.
Вінець кожного грецького обіду – чудове грецьке вино, виготовлене з урожаю місцевих виноградників. Різновидів вина безліч, але з них можна виділити кілька найпопулярніших. Це рецина – найдавніше грецьке вино, що володіє смоляним присмаком, асиртико – вино, яке виготовляють із винограду острова Санторіні , мускатне вино, вино робола з винограду з Іонічних островів. Інший популярний напій Греції – виноградна горілка раку, яка часто виступає у ролі грецького сувеніру .
Що спробувати у Греції? Всі національні грецькі страви перерахувати, звичайно, неможливо, але наш короткий список містить деякі найпопулярніші з них.
Грецький салат - традиційний салат, який знають і люблять навіть ті, хто ніколи не бував у Греції. Оригінальний рецепт містить огірки, червону цибулю, перець, салат, маслини, сир фета, оливкову олію та ароматні спеції.
Сир Саганакі – гаряча закуска, що є сиром твердих сортів у клярі. Подається, як правило, з хлібом та лимоном.
Клефтико – баранина на кістки, яка маринується у часнику та лимонному соку, а потім запікається у печі.
Мусака – традиційне листкове блюдо з баклажанів з м'ясним фаршем (найчастіше з баранини), томатами та соусом бешамель.
Суп Авголемоно – суп з яйцем та соком лимона, зварений на овочевому чи м'ясному бульйоні.
Бріам – ситне та корисне рагу з кількох видів овочів з оливковою олією та фетою, запечене у духовці.
Бугаца – пиріг із листкового тіста, начинений заварним кремом чи сиром. Є також несолодка версія цього пирога – з м'ясним фаршем чи шпинатом.
Карибідіс – різдвяне печиво, основними інгредієнтами якого є борошно, вершкове масло, подрібнений мигдаль та посипка із цукрової пудри.
Комментарии