Хорватія – країна, яка перебуває на перетині різних культур. Це не могло не вплинути на національну кухню, в якій поєднуються дві кулінарні традиції: середземноморська, в якій переважають морепродукти, і центрально-європейська з її простими, але ситними стравами. Страви хорватської кухні дуже різноманітні та відображають унікальну історію та культуру країни. Хорватія просто створена для гастрономічного туризму, тому тури до Хорватії нерідко перетворюються на гастротури, поєднані з пляжним відпочинком.
Умовно національна кухня Хорватії може бути поділена на два регіони: Центральний регіон, до якого входять Загреб та Славонія, та узбережжя Адріатики, до якого належать Істрія, Дубровник та Далмація. Центральний регіон Хорватії гідно оцінять любителі м'яса: на місцеву кухню більшою мірою вплинули угорська, австрійська, турецька та арабська кухні. Тому до складу більшості місцевих страв входять яловичина, баранина, птах. А ось любителі риби та морепродуктів, напевно, полюблять кухню хорватського узбережжя, на яку особливо вплинула Італія. Незважаючи на вплив кухонь інших країн, національні хорватські страви відрізняються унікальним колоритом і мають свої особливості.
Найкраще місце для дегустації хорватських страв традиційна таверна коноба (konoba). Що спробувати у Хорватії? Познайомимося з кулінарними шедеврами Хорватії, які вважаються споконвічно національними.
Хорватські закуски
Пршут (pršut) – мабуть, найпопулярніше кулінарне вишукування Хорватії. Настільки популярний, що багато хто відвозить його додому як сувенір з Хорватії , щоб нагадати собі вдома про цю прекрасну країну. Пршут - це свинячий окіст, в'ялений на сонці і морському вітрі (істрійський пршут) або копчений на вугіллі (далматинський пршут).
Пазький сир (Paški sir) – твердий сир із острова Паг, який роблять із овечого молока з додаванням оливкової олії та місцевих трав. Пазький сир виготовляють за старовинною рецептурою як у невеликих домашніх сироварнях, так і на великих заводах.
Кулен (Kulen) – національний хорватський делікатес зі Славонії. Це ковбаса з рубаної свинини з різними спеціями та паприкою, яка надає не лише гостроти, а й кольору. Про популярність кулена можна судити з фестивалю ковбас Kulenijada, який щорічно проходить у деяких містах Хорватії.
Хорватські основні страви
Броде (або бродето) – найвідоміша рибна страва хорватської кухні. Є густою юшкою з гострими спеціями, червоним вином і кількома видами риби. Подається з кукурудзяною кашею полента.
Чевабчичі – невеликі котлетки з кількох видів м'яса з додаванням пряних спецій, виготовлені на грилі. Подаються зі смаженими перцями, коржом ліпиння та сиром каймак.
Загорська Джуха – традиційний хорватський суп-пюре, до складу якого входять картопля, шматочки бекону, цибуля, солодкий перець та часник, іноді додаються гриби. При подачі суп приправляють сметаною.
Чорне різотто Рижот – незвичайний чорний колір класичній страві з рису з морепродуктами надає чорнила каракатиці. Страва виглядає дуже вражаюче, а смак у нього чудовий.
Далматинська паштицада - ситна м'ясна страва, приготовлена з яловичини, шляхом гасіння її в особливому соусі з ароматними спеціями. Подається з галушками ньоккі.
Бурек – м'ясний пиріг, родом із традиційної селянської кухні Хорватії. У тонкому листковому тісті міститься напрочуд смачна начинка з м'яса зі спеціями, сиру, картоплі та цибулі.
Хорватські солодощі
Рабський торт – традиційний хорватський десерт. Вперше був приготовлений у монастирі Святого Антуна, що знаходиться на острові Раб, далекого 1177 року. Оригінальний рецепт торта зберігся донині, але його знають лише кілька мешканок острова Раб.
Меджумурська гібаниця – листковий пиріг, начинений сиром, яблуками, маком та горіхами. Зверху пиріг посипають цукровою пудрою.
Штрудель – солодкий пиріг, що є варіацією на тему знаменитого віденського штруделю, але з начинкою на турецький манер: яблука з класичного рецепту замінені медово-горіховою сумішшю, характерною для пахлави.
Хорватські напої
Хорватські вина відомі далеко за межами країни. Мабуть, дуже мало туристів, які проводять відпочинок у Хорватії, їдуть, не спробувавши місцевих вин. Самі хорвати, наприклад, люблять говорити, що день без вина – як день без сонця.
Великою популярністю в спекотний день у хорватів і мандрівників користуються вина, розбавлені мінеральною водою ( Гемішт ) або содовою ( Шприцер ).
Сортів вин у Хорватії неймовірно багато, тому тут кожен вибирає на свій смак. Найпопулярнішими можна назвати сорти Малвазія (Malvazija), Прошок (Prošek), Парч (Parč) та Трамінац (Traminac).
Міцні хорватські напої також можна знайти в найширшому асортименті. Найчастіше користується попитом хорватська ракія сливовиця (Slivovitsa) та трав'яна настойка травариця (Travarica).
Комментарии