travel@ola.ua Київ
Перейти к поиску тура

Болгарська кухня

Відпочинок у Болгарії неможливий без дегустації болгарських страв. На кухню Болгарії багато в чому вплинули Греція, Туреччина та деякі балканські країни. Так, наприклад, у болгарській кухні можна зустріти м'ясні страви, приготовані на розпеченому вугіллі, що характерно для традиційної турецької кухні, або страви, запечені в глиняному посуді, як це роблять у Греції. Є і безліч страв із круп та овочів, які готують, як правило, слов'яни, а також майстерно приготовані дари моря, як у середземноморській кухні. Проте, в цілому страви болгарської кухні мають неповторний колорит, який нікого не залишає байдужим.

Для того, щоб якнайкраще дізнатися, яка ж національна кухня Болгарії насправді, потрібно відвідати під час відпочинку ресторан болгарської кухні, який по-болгарськи називається «механа».

Болгарію часто називають країною овочів, і це не могло не позначитися на болгарській кухні. Овочі в ній застосовуються часто і різноманітно: у свіжому та маринованому вигляді, як гарнір і як інгредієнт м'ясної, борошняної, молочної або іншої страви.

Також до складу болгарських страв часто входять кисле молоко, кисле молоко, бринза, овечий сир кашкавал, йогурт. Зокрема, бринза вважається національним продуктом і є болгарським сувеніром . А йогурт одними з перших європейців почали виробляти та вживати саме болгари.

М'ясні страви болгари найчастіше готують із баранини, телятини чи свинини. У прибережних регіонах дуже популярні страви з риби та морепродуктів.

Як десерти найпоширенішими є свіжі фрукти чи солодощі, які ми вважаємо традиційно східними: халву, пахлаву, рахат-лукум.

І, звичайно, на окрему згадку заслуговують болгарські вина. Науково доведено, що виноробство – один із найдавніших ремесел, якими займався болгарський народ. Тому не дивно, що за довгий час болгари змогли вдосконалити технології вирощування винограду та виробництва вина до дуже високого рівня. Сьогодні під сонцем Болгарії вирощують близько 1300 першокласних сортів винограду. Якщо Ви вибрали для літнього відпочинку тури до Болгарії, у Вас є чудова можливість продегустувати не тільки такі відомі вина, як гамза, дим'ят, памід, мускат, мискет, мавруд та млинник, але й ароматні вина з невеликих господарств.

А ті, хто віддають перевагу міцнішим напоям, зможуть гідно оцінити ракію. Ракія – це національний болгарський напій, який виготовляють із різноманітних фруктів. Найбільш популярний різновид раку - сливовиця, що виготовляється з соковитих болгарських слив. Є також безліч видів домашньої ракії, яку готують за старовинними сімейними рецептами.

Отже, що спробувати у Болгарії під час відпочинку, щоб познайомитись із дивовижною кухнею цієї країни? Усі болгарські страви перерахувати, звісно, неможливо. Але ми постаралися підібрати найпопулярніші з них.

Шопський салат - болгарська закуска, яка дуже поширена і у нас. Основні інгредієнти салату: огірки, помідори, цибуля, болгарський перець (який може бути сирий, маринований або смажений), бринза, оливкова олія та спеції.

Суп таратор – знаменитий холодний суп, який дуже приємно охолоджує у спекотний літній день. Його готують з йогурту, огірків, часнику, волоських горіхів, кропу, олії та води.

Суп чорба – густий та дуже ситний гарячий суп, який готують на основі квасу з додаванням м'яса чи птиці. У Болгарії особливо популярний різновид чорби з бараниною.

Свинина та баранина на рожні – кебапи, як їх ще називають болгари. Чудова м'ясна страва з неймовірним ароматом. Улюблена жителями Болгарії та кебапчету – невеликі ковбаски з рубаного м'яса, які готують на ґратах над розпеченим вугіллям листяних дерев.

Фарширований перець – знаменитий болгарський перець з начинкою з м'яса, рису та овочів, який так люблять і часто готують у нас.

Мусака – листкова страва, яку в Болгарії готують з м'ясного фаршу, запеченого з картоплею та овочами.

Баниця – традиційний болгарський десерт, що є випічкою з тіста, йогурту і сиру.

Запечена гарбуз з горіхами – ще один незвичайний болгарський десерт, який приємно дивує гостей Болгарії приємним поєднанням продуктів, які на перший погляд здаються непоєднуваними.

Халва – десерт, який у Болгарії готують із цукру, горіхів та борошна. У різних варіаціях приготування до халви можуть додаватися крупи, фрукти або овочі.

Комментарии

0 комментария

Спасибо за Ваш отзыв!